Verleid de recruiter

Verleid de recruiter

Je wilt werk en inkomen alleen hoe krijg je het voor elkaar om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Het toverwoord is verleiding.. Iets wat ik geleerd heb te doen de afgelopen jaren. Je wilt een recruiter zo enthousiast krijgen dat hij/zij jou gaat voorstellen bij de werkgever. Hieronder even in het kort één van mijn leermomenten die mogelijk ook voor jou interessant is.

 
De Eerste indruk
Je kan op diverse manieren in persoonlijk contact komen met een recruiter. Meestal is dit telefonisch indien je gereageerd hebt op een vacature die de recruiter gepubliceerd heeft. De meesten bellen namelijk op in plaats van je per mail uit te nodigen voor een gesprek. Reden is dat telefonisch contact minder tijd kost en dan meteen al het 2e beslismoment plaatsvindt. Het 1e beslismoment is je reactie op de vacature. Daarover een volgende keer meer.
 
Belangrijk is dat je op een geschikt moment de recruiter telefonisch te woord staat. Dus gaat je telefoon terwijl je net in een winkel bent of een zielige film hebt gekeken, neem dan niet op! Sta de recruiter te woord als je rustig zit en je met een glimlach op je gezicht kan bellen. Die glimlach horen mensen door de telefoon heen. Het maakt dat je vrolijk en enthousiast klinkt. Dus noem je naam met een grote glimlach. Niemand ziet je, dus schroom niet..... Indien je 1e contact met de recruiter is tijdens een persoonlijke ontmoeting, heb je meteen de kans om een uitstekende 1e indruk te geven. 
 
Het gaat om het totaalplaatje zoals houding, uitstraling, uiterlijk, oogcontact, gedrag, stemklank en emoties. Alles dient zo goed als mogelijk te zijn. Je wilt die baan heeeeeeel graag, dus zorg ervoor dat je dit uitstraalt. Enthousiasme werkt verleidelijk.... Het zorgt ervoor dat je met kracht en overtuiging jezelf presenteert en bij de ander een emotie losmaakt. En dat is wat verleiden is. Je doel is de recruiter zo enthousiast te maken dat hij/zij je gaat voorstellen bij die ene werkgever. Of nee,  bij meerdere van zijn opdrachtgevers! Toch? 
 
Stel nou, dat je een hekel hebt aan het schrijven van motivatiebrieven en het sturen van je C.V. Dan zou je naar een netwerkbijeenkomst kunnen gaan. Landelijk worden er velen bijeenkomsten, diners, ontbijtsessies, workshops, trainingen, koffie drinkmomenten en borrels georganiseerd. En echt niet allemaal tegen een vergoeding. Je beslist om de stoute schoenen aan te trekken en naar zo'n netwerkgelegenheid te gaan. En je komt daar mensen tegen die recruiters zijn en managers, directeuren, ondernemers én mensen die net als jij werk zoeken, en die belangstelling tonen in wie je bent en wat je doet en wat jij kan betekenen voor een ander. Want daar draait het om! Jouw eerste indruk bepaald in hoeverre ze luisteren of niet. De 1e indruk die je maakt bij de gesprekspartner en bezoekers is van doorslaggevend belang. Zorg ervoor dat je gaat verleiden door enthousiast te zijn, straal het uit, vertel over je passie en talenten met enthousiasme en flair.
 
Vroeger durfde ik dat niet. Ik stond op buurtfeesten via een microfoon enthousiast te zijn tijdens zeskampen en talentenjachten, maar op een netwerk liet ik mijzelf amper zien. Totdat een keer iemand zei: Wees jezelf, laat je zien en als mensen dat niet aanspreekt dan zijn er nog genoeg anderen die daar mogelijk anders over denken. Je kan nou eenmaal niet vriendjes worden met iedereen, dus hup glimlach op, haar los, tieten naar voren (excusez moi) en gaan. Sindsdien heb ik alleen nog maar leuke netwerkbijeenkomsten, verjaardagen, gesprekken met mensen die ik voor het eerst tegenkom. Want als ik besluit de telefoon aan te nemen, een mail te sturen, een berichtje te posten op social media of naar buiten te gaan om wat dan ook te doen, ik dit doe met enthousiasme en een grote glimlach. Dat is wat ik anderen wil laten zien. 
 
Nog 1 laatste opmerking, recruiters zijn niet alleen diegenen met deze functietitel op hun visitekaartje.. iedereen wil anderen helpen dus zou iedereen als een recruiter kunnen functioneren.. Wees je ervan bewust dat meer dan 50% van de vacatures wordt ingevuld via netwerken en nog geen eens gepubliceerd worden op vacaturebanken of sites. Werkgevers vragen steeds meer binnen hun netwerk: Weet jij nog iemand voor mij in de functie van....  Hoe mooi zou het zijn als men reageert: Ja, ik heb laatst iemand gesproken die mogelijk precies in huis heeft wat jij zoekt..
 
Succes met het verleiden.. Als je een duwtje in de rug nodig hebt, kijk dan eens op www.entrena.nl
SHARE:

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

Archief

2017
mei
Vastzitten in je eigen patroon en gedachten
24-05-2017 door Linda Krohne
februari
2016
oktober
Do more of what makes you happy
08-10-2016 door Linda Krohne
april
Ik weet niet of ik het wel kan
15-04-2016 door Linda Krohne
Netwerk je naar Werk
06-04-2016 door Linda Krohne
maart
Verleid de recruiter
25-03-2016 door Linda Krohne
Success is a Journey, follow your own route
18-03-2016 door Linda Krohne
Succes is a journey
15-03-2016 door Linda Krohne
2015
december
Bericht December
16-12-2015 door Linda Krohne
januari
Bericht januari 2015
16-01-2015 door Linda Krohne
route
Postbus 719
7400 AS DEVENTER
The Netherlands
route
Marchantstraat 4
7333 GT Apeldoorn
The Netherlands
route
+31 6 28 31 10 33

KvK: 63284073

Bel mij terug

Stuur een bericht