Netwerk je naar Werk

Netwerk je naar Werk

Netwerk je naar Werk
 
Laatst had ik een gesprek met een werkzoekende over netwerken. Hij was er volledig van overtuigd dat netwerken geen toegevoegde waarde heeft. Na doorvragen kwamen de volgende reacties: 
 
Netwerken? Oh nee daar begin ik niet aan hoor! Dat durf ik niet! Ik weet niet hoe dat moet!
Zeker als je bij het idee alleen al klotsende oksels en knikkende knieën krijgt. Er is altijd wel een reden te bedenken wat je tegenhoudt om te gaan beginnen met netwerken. Tenminste als je er niet van overtuigd bent dat je het echt kan en dat het je zoveel kan opleveren. Als werkzoekende laat je kansen liggen als je er niet aan begint. Immers, de meeste vacatures worden niet gepubliceerd, want deze worden via netwerken ingevuld. 
 
Waarom? Omdat als je nu als werkgever een vacature plaatst je honderden reacties krijgt. En al die honderden sollicitanten verwachten een persoonlijk bericht terug waarom zij niet op gesprek mogen komen en die ene wel. Dat kost een werkgever dus enorm veel tijd én geld. Er zijn nog werkgevers die dit uitbesteden aan recruiters en uitzendbureau's alleen leert de ervaring dat netwerken sneller, efficiënter en dus ook goedkoper is. 
 
Wat is netwerken dan eigenlijk en waarom is het zo succesvol? Netwerken is niets meer en minder dan kennismaken met andere mensen. Ongetwijfeld gebruiken diverse experts andere woorden, alleen komt het hierop neer. Netwerkbijeenkomsten zijn bijeenkomsten waar je naar toe gaat met als doel andere mensen te ontmoeten om te ontdekken wie ze zijn en wat jij voor hen kunt betekenen. 
 
Huh? Ontdekken wat jij voor anderen kan betekenen? Meen je dat? Ja. Want wees eens eerlijk. Hoe irritant vind jij het om, als je iemand ontmoet, meteen binnen een minuut een visitekaartje of verkoopverhaal voorgeschoteld te krijgen? Daar zit je toch niet altijd op te wachten?
 
Netwerken gaat niet om directe verkoop
 
Diverse studies geven aan dat je pas iets koopt bij iemand als je het die persoon gunt. Wanneer gun je het iemand? Als je iemand vertrouwt en leuk/aardig vindt. Wanneer heb je vertrouwen? Als je iemand enigszins kent én je er een goed gevoel hebt bij die persoon. Dus als je begint met interesse tonen in de ander, voelt de ander zich prettig. Wij mensen praten graag over onszelf en ons bedrijf en passie. En wij vinden het erg leuk als iemand anders geïnteresseerd is in wie wij zijn en wat we doen. Toch?
 
Wat je geeft, krijg je terug!
 
Op een gegeven moment krijg je zelf de vraag: En jij dan? Wie ben jij en wat doe je? Dat is het moment waarop jij jezelf kan promoten. Begin nou niet meteen met: ik ben werkzoekend.. Dat is zo'n dooddoener. Er zijn veel originelere manieren te bedenken hoe dat duidelijk te maken aan de ander. 
 
Als je een kei bent in netwerken, lukt het je om binnen no-time een job of opdracht te vinden. Ik zie het continue gebeuren, de een na de ander. Heel snel gaat het niet altijd, meestal het kost even tijd. Wil jij weten hoe jij kunt netwerken naar werk? Neem dan gerust vrijblijvend contact op om te zien of wij jou daarbij kunnen helpen. Zie ook onze workshop Netwerk je naar Werk op 27 mei 2016 te Den Haag.
SHARE:

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

Archief

2017
mei
Vastzitten in je eigen patroon en gedachten
24-05-2017 door Linda Krohne
februari
2016
oktober
Do more of what makes you happy
08-10-2016 door Linda Krohne
april
Ik weet niet of ik het wel kan
15-04-2016 door Linda Krohne
Netwerk je naar Werk
06-04-2016 door Linda Krohne
maart
Verleid de recruiter
25-03-2016 door Linda Krohne
Success is a Journey, follow your own route
18-03-2016 door Linda Krohne
Succes is a journey
15-03-2016 door Linda Krohne
2015
december
Bericht December
16-12-2015 door Linda Krohne
januari
Bericht januari 2015
16-01-2015 door Linda Krohne
route
Postbus 719
7400 AS DEVENTER
The Netherlands
route
Marchantstraat 4
7333 GT Apeldoorn
The Netherlands
route
+31 6 28 31 10 33

KvK: 63284073

Bel mij terug

Stuur een bericht