Hoe je eigen onzekerheden je tegen kunnen houden bij het vinden van werk, een verhaal uit de praktijk

Hoe je eigen onzekerheden je tegen kunnen houden bij het vinden van werk, een verhaal uit de praktijk

 
Hoe je eigen onzekerheden je tegen kunnen houden bij het vinden van werk
 
Een tijdje terug maakte ik kennis met een cliënt. Ze zat ziek thuis met een chronische aandoening en kon niet meer aan de slag. Bij onze eerste kennismaking hoorde ik haar verhaal, altijd aangrijpend.
 
Wat ik zag was onder andere teleurstelling, frustratie, schaamte, woede, schuldgevoel,onzekerheid en angst. Teleurstelling en onbegrip dat dit haar overkwam. Schaamte dat ze niet meer in staat was om te werken en thuis zat. Woede omdat ze helemaal niet ziek wilde zijn. Schuldgevoel omdat ze nu geld verdient zonder er iets voor te doen en haar collega's met extra werk opscheept voor haar gevoel. Onzekerheid over zichzelf en toekomst. Angst voor wat komen gaat, wat onbekend was zoals een nieuwe baan, solliciteren na zoveel jaar, nieuwe werkgever, etc. 
 
Cliënt bleef lang hangen in haar onzekerheden. Dit ondanks diverse behandelingen van specialisten en ondersteuning. In de tussentijd gingen we door met acceptatie van de nieuwe situatie. Het loslaten van de oude situatie. Het ontdekken van haar nieuwe arbeidsmogelijkheden gebaseerd op haar passie. Toen de tijd daar was om te gaan solliciteren, want alle voorbereidingen waren klaar, kwamen deze onzekerheden ineens met extra kracht naar buiten. Ineens was daar de angst die om aandacht vroeg en zich opdrong in haar gedachten. Cliënt uitte deze angst tegen de persoon die tegenover haar zat. Gelukkig had ik het verwacht (zag het aankomen) en probeerde een aantal gesprekstechnieken. De doorbraak kwam doordat ik zei: het is aan jou, als je mijn hulp niet wilt, dan sta ik nu op en ga ik weg. Als je mijn hulp wel wilt, pak dan gerust mijn uitgestoken hand zodat we samen de uitdaging aangaan en die enge beren van je pad wegjagen. Het duurde even, alleen toen voelde ik dan toch haar hand in die van mij. 
 
In de contacten daarna ging het snel. Linda ik ga dit en dit doen, want vind jij? Is dat een goed idee? Jazeker, doe waar jij je goed bij voelt. Binnen no time stonden er 4 sollicitatiegesprekken gepland. Linda, ik hoef het niet te oefenen hoor, ze nemen me maar zoals ik ben nadat ik open en oprecht mijn verhaal heb gedaan en verteld heb wie ik ben. Tja, ik kon niets anders dan aanmoedigen.
 
Inmiddels is mevrouw aan de slag in het werk dat ze eigenlijk al zo lang zo graag wilde doen. Het uitvallen in haar oude functie was een kans. Doorzettingsvermogen, geloof in jezelf en in staat zijn je eigen kracht te ontdekken en vast te houden, zorgen voor succes. Met een duwtje in de rug wanneer nodig. Want soms is er niet meer voor nodig dan dat. 
 
Laat dit verhaal wat hoop geven voor andere (zieke) werkzoekenden. Denk in mogelijkheden, geef niet op, blijf verlangen naar werk, zodanig dat alles wat je doet, je doet in het kader van het succesvol vinden van werk. Want dat is de weg naar succes. 
 
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit verhaal? Neem gerust contact op via linda@entrena.nl. Ik hoor graag wat je hiervan vindt en ik vind het leuk als je het deelt met iemand die dit steuntje in de rug kan gebruiken. 
SHARE:

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

Archief

2017
mei
Vastzitten in je eigen patroon en gedachten
24-05-2017 door Linda Krohne
februari
2016
oktober
Do more of what makes you happy
08-10-2016 door Linda Krohne
april
Ik weet niet of ik het wel kan
15-04-2016 door Linda Krohne
Netwerk je naar Werk
06-04-2016 door Linda Krohne
maart
Verleid de recruiter
25-03-2016 door Linda Krohne
Success is a Journey, follow your own route
18-03-2016 door Linda Krohne
Succes is a journey
15-03-2016 door Linda Krohne
2015
december
Bericht December
16-12-2015 door Linda Krohne
januari
Bericht januari 2015
16-01-2015 door Linda Krohne
route
Postbus 719
7400 AS DEVENTER
The Netherlands
route
Marchantstraat 4
7333 GT Apeldoorn
The Netherlands
route
+31 6 28 31 10 33

KvK: 63284073

Bel mij terug

Stuur een bericht